Effectief leren en groeien door intervisiegroepen: tips en begeleiding

Effectieve teams

Effectief leren en groeien door intervisiegroepen: tips en begeleiding

Een relatief eenvoudige manier om kennis en vaardigheden in je organisatie te borgen en te laten groeien is intervisie. Naast de waardevolle bijdrage die medewerkers leveren in een intervisie groep is het ook een goedkope wijze om leerdoelstellingen te behalen.

Intervisie is een gestructureerd gesprek tussen collega’s of vakgenoten over werkgerelateerde vraagstukken. Dit kunnen zowel professionele als persoonlijke thema’s zijn. Tijdens intervisie bespreekt de groep concrete ervaringen en helpt elkaar bij het vinden van oplossingen. Het doel is van elkaar te leren en tot nieuwe inzichten te komen. Intervisie ondersteunt zo zowel individuele ontwikkeling als verbeteringen binnen de organisatie.

Het opzetten van een intervisiegroep is een waardevolle stap om kennisdeling en professionele ontwikkeling te bevorderen. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

Doel en doelgroep bepalen
Definieer het doel van de intervisiegroep en identificeer de collega’s of vakgenoten die willen deelnemen.

Frequentie en duur
Bepaal hoe vaak de intervisiebijeenkomst plaatsvindt (bijvoorbeeld maandelijks) en hoe lang elke sessie duurt (meestal 1 tot 2 uur).

Structuur en regels
Stel duidelijke regels op, zoals vertrouwelijkheid, respectvolle communicatie en actieve deelname. Bespreek ook de rol van de gespreksleider.

Agenda en thema’s
Maak een agenda voor elke bijeenkomst en kies een specifiek thema of casus om te bespreken. Dit kan een werkgerelateerd probleem, dilemma of uitdaging zijn.

Locatie en technologie
Kies een geschikte locatie (fysiek of virtueel) en zorg ervoor dat iedereen toegang heeft tot de benodigde technologie (bijvoorbeeld videoconferentietools).

Eerste bijeenkomst
Organiseer de eerste bijeenkomst en introduceer de groepsleden. Bespreek de verwachtingen en begin met een casusbespreking.

Reflectie en evaluatie
Evalueer regelmatig de effectiviteit van de intervisiegroep en pas indien nodig aan.

Als externe gespreksleider kan ik jullie helpen bij het starten en begeleiden van deze waardevolle groepen. Samen bouwen we aan een gestructureerd gesprek waarin we concrete situaties en uitdagingen bespreken. Als externe begeleider faciliteer ik deze sessies, zodat jullie van elkaar kunnen leren en tot nieuwe inzichten kunnen komen.

Waarom externe begeleiding?

  • Objectiviteit: Ik breng een frisse blik en objectiviteit in de groep.
  • Ervaring: Met mijn ervaring kan ik de intervisiebijeenkomsten effectief leiden.
  • Vertrouwelijkheid: Als externe begeleider waarborg ik de vertrouwelijkheid van de gesprekken.

Hoe werkt het?

  1. We plannen regelmatige bijeenkomsten waarin we casussen bespreken.
  2. Ik faciliteer de gesprekken en zorg voor een veilige omgeving.
  3. Samen werken we aan oplossingen en nieuwe inzichten.

Interesse? Neem gerust contact met me op als je meer wilt weten of als je een intervisiegroep wilt opstarten. Laten we samen leren en groeien!

Geef een reactie